Cowboylaarzen met een rits
De Voorhoutse Marie-Cécile Menanteau (20) kreeg ruim drie jaar geleden het advies van de huisarts om orthopedische schoenen aan te schaffen. “Toen ik alle gezondheidsschoenen in de etalage zag staan, schrok ik wel. Ik wilde vlotte schoenen. Gelukkig heeft de orthopedisch schoentechnicus van Voetcentraal me helemaal verrast.”
Senioren en jonge meiden: twee heel verschillende doelgroepen met ieder een eigen smaak. “De modellen in de etalage waren niet mijn smaak”, vertelt studente Marie-Cécile Menanteau. “Voetcentraal vroeg me tijdens de eerste kennismaking wat ik dan wél mooi vond. Ik heb foto’s gemaakt van mooie schoenen en die de keer erop meegenomen. Ik was erg benieuwd wat hij ervan zou maken. Het eindresultaat was verbazingwekkend. Ik vind mijn schoenen erg mooi en ben er trots op.”
Op sokken
Marie-Cécile werd twee maanden te vroeg geboren. Door zuurstofgebrek groeide haar linkerbeen niet goed en nu heeft ze last van lichte spasmes. Ze heeft een beenlengteverschil. “Mijn linkerbeen is dun en ‘fijntjes’. Tot mijn zeventiende droeg ik semi-orthopedische en gewone confectieschoenen. Ik kreeg weinig steun en dat was erg vermoeiend. Daarom raadde de huisarts aan om naar een schoentechnicus te gaan.” Pas toen ze haar nieuwe schoenen aandeed, merkte ze het verschil. “Ik was veel minder vermoeid. En als ik een keer op mijn sokken liep, voelde ik mijn beenlengteverschil en het gebrek aan steun.”
Lage zomerlaarsjes
Ondertussen heeft ze een aantal orthopedische schoenen. “Ik ben er heel zuinig op. Zo heb ik een paar lage laarsjes voor in de zomer. Ze zijn wit, zilver en grijs. Lekker vrolijk. En ik heb laarzen voor in de winter. Eén van mijn ideeën is nagemaakt als modelschoen. Hij staat nu in de etalage van de winkel. Dat vind ik een compliment. Mijn moeder zag een keer op straat een meisje lopen met deze schoenen aan. Zij had alleen de appelgroene streep in het wit.”
Cowboylaarzen
Ze draagt haar schoenen graag. “Maar over het laatste paar ben ik het meest enthousiast. Alle andere modellen hebben veters. Ze moeten strak om mijn voet zitten om steun te bieden. Ik wilde graag cowboylaarzen zonder veters.” Voetcentraal vond het geen makkelijke opgave, maar ging op zoek naar een oplossing. “Nu heb ik mijn cowboylaarzen. Aan beide kanten zit een rits. In de laars zit een soort binnenschoentje, dat ik dichtsnoer met veters. Die zijn aan de buitenkant niet te zien. Ik kan zelfs een strakke broek dragen en die in mijn schoenen stoppen. Dat wilde ik graag. Mijn schoentechnicus heeft zich echt bewezen met dit paar schoenen. Ik ben er blij mee.”
Tevreden
Marie-Cécile is tevreden over wat er in haar schoenenkast staat. “Als ik weer toe ben aan een nieuw paar, houd ik mijn ogen goed open in stad. Ik moet er eigenlijk gewoon tegenaan lopen. Soms zie ik een leuk model in een reclamefolder staan. Dan zoek ik het exemplaar op in de winkel om te kijken hoe het er uitziet. Ik ga liever niet uitgebreid winkel in en winkel uit. Ik loop ook niet graag met vriendinnen een schoenenwinkel binnen. Zij kunnen van alles passen, maar ik niet. Dat is vervelend. Gelukkig heb ik nu zelf heel hippe schoenen. Ik ben blij dat dit tegenwoordig zo kan.”
Bron: Voetenmagazine NVOS