Leden Voetcentraal voldoen aan de Europese wetgeving medische hulpmiddelen (MDR)

De nieuwe Europese wetgeving voor medische hulpmiddelen (MDR) is vanaf 26 mei 2021 van kracht. De leden van Voetcentraal behoren tot de eerste bedrijven in de orthopedische schoentechnische branche die voldoen aan de MDR en leveren veilige en werkzame (klasse I) hulpmiddelen.

Voetcentraal heeft zich al in een vroeg stadium voorbereid op de MDR en veel tijd geïnvesteerd om te voldoen aan de strengere eisen van de Europese wetgeving voor medische hulpmiddelen. De nieuwe wetgeving voor medische hulpmiddelen zijn vooral gericht op traceerbaarheid, documentatie, risicobeheer en het toezicht om de veiligheid van patiënten te vergroten.

Het is voor de leden Voetcentraal belangrijk om voorop te lopen in de orthopedische schoentechnische branche en te (blijven) voldoen aan de nieuwe Europese regelgeving, omdat de patiëntveiligheid in onze bedrijven centraal staat. Onze hulpmiddelen zijn veilig en van de hoogste kwaliteit.

De Voetcentraal leden zijn ingeschreven in de Europese databank met informatie over medische hulpmiddelen en fabrikanten. Onze hulpmiddelen zijn indien nodig voorzien van een unieke hulpmiddelenidentificatie om de hulpmiddelen te identificeren en te traceren.

Als u vragen heeft over onze hulpmiddelen neem dan contact op met ons secretariaat of met de leden van Voetcentraal.

Coronavirus, wat betekent dat voor onze klanten

Door de ontwikkelingen rondom het Covid-19 virus zijn we in een bijzondere situatie terechtgekomen die veel onzekerheid met zich meeneemt.

De Voetcentraal bedrijven nemen haar verantwoordelijkheid op dit gebied, en volgen de richtlijnen op zoals bepaald door de overheid en het RIVM.

Als u cliënt bent bij een Voetcentraal bedrijf en u heeft vragen neem dan telefonisch contact op met dat bedrijf.

U kunt ook een mail sturen naar het secretariaat van Voetcentraal.

Meldactie hulpmiddelen

De Patiëntenfederatie Nederland heeft in augustus jl. het rapport ‘’Meldactie hulpmiddelen, Ervaringen met keuze, aanvraag, levering en gebruik van hulpmiddelen’’ gepubliceerd.

Hieronder een aantal ervaringen van patiënten met orthopedische schoenen.

‘Zonder de orthopedische schoenen zou mijn leven voortaan alleen uit zitten bestaan. Ik ben dolgelukkig met die schoenen, omdat ik daarmee nog steeds een beetje kan lopen. Ik ben een beweegmens. Stilzitten in een scootmobiel maakt me doodongelukkig (ik heb er wel eentje voor nood als het echt ff niet gaat). Met pijnstilling en die schoenen ben ik nog wat mobiel.’

‘Alles is op maat gemaakt en afgestemd, dus we zijn dik tevreden.’

‘Orthopedische schoenen zitten nooit meteen goed en moeten precies op de voet gemaakt worden. Bij mijn laatste paar had ik blaren gelopen en de schoenmaker heeft toen heel snel een paar aanpassingen gedaan waardoor ze veel beter gingen zitten.’

‘Ik vind het vreselijk dat ik afhankelijk ben van 2 paar schoenen en dat ik bijvoorbeeld geen wandelschoenen of sportschoenen kan laten maken zodat ik ook wat extra kan doen aan mijn conditie. Als je 18 maanden moet doen met je schoenen kun je je niet veroorloven om bijvoorbeeld een wandeling in de bossen te maken.’

In het rapport van de Patiëntenfederatie Nederland zijn de antwoorden op de vragen aan de patiënten door middel figuren weergegeven. Hierbij een Selectie uit het rapport Meldactie Hulpmiddelen Patiëntenfederatie Nederland.

Wilt u het rapport toegestuurd krijgen of heeft u vragen over de producten en dienstverlening van de leden van Voetcentraal neem dan contact op met het secretariaat.

Terug naar de homepage